Omega-3 mastné kyseliny (nejdůležitější EPA a DHA) jsou esenciální mastné kyseliny. Jsou nezbytné pro lidské zdraví, ale tělo si je nedokáže vytvořit - musí být přijaty stravou. Jsou obsaženy ve větším množství zejména v tučných rybách, jako je losos, tuňák, halibut, sardinky, makrely a ořeších.
Omega-3 mastné kyseliny mají klíčový význam pro správnou činnost mozku, stejně jako pro správný růst a vývoj. Mohou snižovat riziko kardiovaskulárních chorob. Vědci prokázali, že omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky a mohou snižovat riziko vzniku chronických chorob, jako jsou artritidy a zhoubné nádory.
- DHA, kyselina dokosahexaenová - esenciální kyseliny živočišného původu
- EPA, eikosapentaenová kyselina - esenciální kyseliny živočišného původu
- ALA, kyselina alfa-linolenová - např. lněná semínka, konopí, dýňová semínka, vlašské ořechy a listová zelenina
- Ideální poměr omega 6 k omega 3 v těle by mělo odpovídat poměru 2 : 1 (v naší populaci je bežný poměr až 20-40:1, což je obrovská nerovnováha)
- tělo si teoreticky umí vyrábět EPA a DHA z ALA, nejde to však ideálně a přemění se jen pouze 10 - 20%
Přírodní zdroje omega 3 kyselin:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek či rostlin ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace na webu s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- sacha inchi olej, moringa a moringový olej
- lněný olej, lněná semínka, konopná semínka a konopný olej, dýňový olej a dýňová semínka, slunečnice
- cizrna, zdroj omega mastných nenasycených kyselin (omega 3 a 6)
- chia semínka, černucha setá
- máslo, sýry, smetana, tvaroh
- ořechy (vlašské, mandle, para...)
- quinoa
- losos, tuňák, uzená makrela
- rybí tuk - zdroj DHA EPA
- křepelčí vejce (obsahují omega 3 a 6)
- šrucha zelná
Nedostatek omega 3 se projevuje například:
- zácpou
- depresivní nálada
- hypertenze
- lámání nehtů
- kožní vyrážky
- problém s klouby
Omega 3 a jejich pozitivní účinky:
- Omega 3 kyseliny jsou nepostradatelné zejména pro mozek, pomáhá mírnit deprese, agresivitu, ADD, ale též pro srdce.
- protizánětlivý účinek ( snižují množství zánětlivých markrů v krvi )
- působí proti depresím
- nepostradatelné pro mozek a jeho výživu
- podporuje srdeční sval
- zlepšují krevní oběh
- snizují hladinu triglyceridů až o 40%
- působí proti vzniku kardiovaskulárním chorobám
- snižují riziko umrtí, infaktu a mozkové příhody
- podporují zdraví vlasů, nehtů a pokožky
- prevence rozvoje Crohnovy choroby
- podporují pestrostí skladby střevních bakterií
- jsou prevenci diabetu, obezity